Сигнализирай!

Момиче с тежка диагноза злоупотребява с дарения (РЕПОРТАЖ)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.04.2020 г.
44
0

Скъпи приятели, много пъти ние от Господарите сме заставали зад различни благотворителни каузи, призовавали сме ви да помогнете и сме успявали заедно да подкрепим десетки хора, нуждаещи се от средства за лечение и за живот. Преди около месец към нас се обърнаха граждани на Силистра със зов за помощ за Мира – 20-годишно момиче, което страда от остра левкемия.

Свързахме се с организаторите на кампанията и помолихме да ни изпратят епикриза и дарителска банкова сметка – за да сме сигурни, че няма злоупотреба. Към онзи момент Мирела Иванова беше в болница във Варна, а и вече имаше доста събрани средства, затова решихме да изчакаме всички документи да са налични и когато се разбере каква ще бъде необходимата сума за нейното лечение, да призовем всички вас да помогнете. Направи ни впечатление, че банковата сметка на момичето не е дарителска, а лична.

Седмици по-късно към нас се обърна Веселина Янкова - една от основните организатори на кампанията. Във видеоразговор с нашата репортерка Виктория Симеонова тя сподели, че неколкократно с другите организатори са се опитвали да убедят Мира да си открие дарителска банкова сметка и да им изпраща отчети за наличността по своята лична сметка. Вместо това, тя е предпочела да се разходи до Русе. Когато най-после са получили отчет за наличността по сметката, те са останали шокирани – близо 60 000 лв. са били събрани в тази лична сметка. Друг шокиращ факт е, че за месец Мира е успяла да похарчи колосалната сума от над 8 000 лв „за да се поглези“, както споделя сама във видеообръщение във Фейсбук групата на кампанията КАЗУСЪТ МИРА.

В момента Мира е в ремисия и не се нуждае от средства за лечение – искрено й пожелаваме да се възстанови напълно, а случилото се да й е за урок да не злоупотребява с добрината на хората. Вярваме, че останалите в сметката й пари ще бъдат дарени на други нуждаещи се хора.

Такъв е например Боби от Бургас, който страда от синдром на Гилен-Баре и вече няколко години се бори с коварната диагноза. Запознайте се с неговата история във Фейсбук групата Шанс за Боби. Можете да го подкрепите чрез HelpKarma: https://bg.helpkarma.com/campaign/shans-za-bobi-94.

Скъпи приятели, ние ще продължим да подкрепяме различни благотворителни кампании, но няма как да подминем с лека ръка опитите за злоупотреби. Надяваме се, че този случай няма да ви спре да дарявате – просто ще сте по-внимателни, когато избирате каузите, които да подкрепяте.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Репортажи

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.