<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=133357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ПП е готова з�...

ГЕРБ била готова да даде “подкрепа и акъл” на Петков (видео)

12 Юни 2022
0 2122

ГЕРБ била готова да даде “подкрепа и акъл” на Петков, пише в. Дневник.

Партията не желае да участва в управлението, ако бъде приета актуализацията на бюджета, предложена от сегашния финансов министър. Според анализ на ГЕРБ Асен Василев залага невъзможни за покриване разходи в следващите години.

Едновременно с това партията на Бойко Борисов е готова да даде “подкрепа и акъл”, ако управляващите го искат, готова е да дискутира теми като цени и инфлация и да забрави “с Радев какво сме говорили”.

ГЕРБ готви “организирано и дискретно” офанзива срещу машинния вот

ГЕРБ била готова да даде &#8220;подкрепа и акъл&#8221; на Петков (видео)

Лидерът Бойко Борисов не е готов да се оттегли от партийния пост, но няма амбиции за участие в изпълнителната власт. Това се разбра от реч на Борисов пред симпатизанти във Велико Търново, излъчвана в профила му във “Фейсбук”.

Част от речта на Борисов

“Днес бихме могли да оправим доста, но утре няма да можем да оправим нищо”

“Става въпрос за днеска. Ние сме готови за дискусия по тези теми: цени, инфлация”

“Нямаме никакви амбиции да се вкарваме в управление вече”

“Властта не ни интересува. Ако имат нужда за подкрепа и акъл…, но няма по-лошо да дадеш непоискано добро”

“Трябва да седнат отговорните партии, отговорните хора, тук ролята на президента Радев е голяма, защото става дума за днес и за утре, да забравим какво сме говорили”

“След актуализацията ще кажа на партията честно: спасявайте се както намерите за добре”

Посланията, които управлявалият три мандата Борисов отправя в момент, в който премиерът Кирил Петков опитва да консолидира подкрепа около кабинет на малцинството, бяха предшествани от вчерашна статия на близкия до ГЕРБ Росен Плевнелиев, президент на страната между 2012 и 2017 г. В текст за “24 часа” Плевнелиев застъпва тезата за необходимостта от кабинет на проевропейските сили. В неделя пък членът на Стратегическия съвет към президента Румен Радев политолог Александър Маринов препоръча програмно правителство. Съпредседателят на “Демократична България” и заместник-председател на Народното събрание Атанас Атанасов пред БНР допусна, че ГЕРБ и ДПС са готови в името на националното съгласие да подкрепят някакво правителство тип “Беров”.

„След актуализацията на бюджета аз ще изляза и честно ще кажа на партията – спасявайте се, кой както намери за добре, защото след това няма да има шанс“, заяви Борисов.

Борисов изрази учудване от “червената линия” на управляващите партии за отказ от сътрудничество с ГЕРБ, докато е начело.

Той каза, че не възнамерява да бъде премиер и не иска и други постове, но и не е съгласен да се оттегли от лидерския пост в ГЕРБ, защото се опасява от отлив от гласове по примера на НДСВ и ОДС, когато Симеон Сакскобургготски и Иван Костов напуснали политиката.

Извън политическите и персонални нападки към премиера и неговия екип и твърденията, че “държавата е счупена”, “цената на газа е скочила девет пъти по трънския курс” и обвиненията “една година пустош – една къщичка за птички и велоалея няма”, основното му възражение беше по актуализацията на бюджета.

ГЕРБ предупреждава, че голямото увеличение на пенсиите не е подкрепено със средносрочна бюджетна прогноза и убедителни разчети, че в новия си размер те ще могат да се изплащат и през следващите години. “Ако карат с тези темпове, през 2024 година само за пенсии ще трябват 20 милиарда лева и всяко дете ще има дълг от 40 хиляди лева”, пресметна Борисов. Изказа подозрението, че с тази мярка управляващите от една страна “купуват” гласовете на пенсионерите, а от друга – поставят опонентите си в неблагоприятната позиция да се конфронтират с възрастните хора.

Най-добрата актуализация на бюджета е оставката на правителството, заяви лидерът на ГЕРБ, повтаряйки почти дословно казаното вчера пред медиите от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хасан Адемов.

Борисов не знаел какво става в държавата, защото нямал ток

От думите му се разбра, че не е придал важност на обявеното от Слави Трифонов изтегляне на министрите на “Има такъв народ” от изпълнителната власт. Това стана в сряда в 15.30 ч. чрез извънредно телевизионно изявление. Разказа, че по това време играел футбол, а пиарът му Севделина Арнаудова опитала да го прекъсне, за да му съобщи важна новина. Борисов не видял обаче в новината основание да спре да спортува. Едва вечерта, когато отделил време да обсъди ситуацията със съпартийците, спрял токът в дома му, потвърди публично той казаното по-рано и пред “Дневник”.

Източник: в. Дневник

Видео: bTV

ГЕРБ била готова да даде “подкрепа и акъл” на Петков (видео)

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции