<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=93873" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Момче показв�...

Илон Мъск: Мразя да бъда шеф на Tesla

13 Юли 2021
0 223

“Мразя да бъда шеф на Tesla” – това заяви Илон Мъск по време на съдебно заседание, пише BBC:

“По-скоро го мразя да бъда шеф на компанията. Бих предпочел да прекарвам времето си в проектиране и инженеринг”, каза той пред американски съдия.

Основателят на Tesla направи своето изказване в началото на съдебен процес, в който той е обвинен в натиск върху членовете на борда на фирмата за сделка за 2,6 млрд. Долара (1,9 млрд. Паунда) за закупуване на компания за слънчеви панели.

Акционерите твърдят, че парите на автомобилния производител са пропилени при закупуването на SolarCity. Според тях SolarCity е разорена.

“По време на сделката Мъск притежаваше 22% дял в Tesla, но имаше и 22% дял в компанията за слънчеви панели, основана от братовчедите му” разкриват акционерите.

„Тъй като това беше сделка с акции и аз притежавах почти абсолютно същия процент от двете, нямаше финансова печалба“, каза той в своя защита.

Илон Мъск частично мрази да е шеф на Tesla

Илон Мъск обяви, че Tesla ще приема биткойни, когато “копаенето” им стане по-екологично

По обвиненията за натиск върху членовете на борда

Илон Мъск също така отрече да упражнява натиск върху членовете на борда, заявявайки, че сделката е част от “генерален план” за създаване на достъпни автомобили, използващи зелена енергия.

Акционерите, които водят делото срещу Мъск, поискаха от съда основателят на Tesla да изплати 2.6 млрд. долара на Tesla. Ако съдът признае Мъск за виновен, това би била една от най-големите съдебни санкции, наложени на физическо лице.

Миналата година други членове на борда на Tesla заведоха дело за сделката за 60 млн. Долара. Тогава обаче съдът не откри нникакви нарушения.

Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities, казва, че инвеститорите ще наблюдават случая много внимателно.

Сделката със SolarCity е „черно око“ както за г-н Мъск, така и за Тесла и „ясна светлина“ за рзвитието на компанията, пише той в бележка.

Въпреки това акциите на Tesla поскъпнаха в понеделник, затваряйки борсите с ръст от над 4%.

Очаква се процесът да продължи около две седмици. Рандъл Барон, адвокатът на акционерите, предупреди предприемача, че делото, което се гледа в Делауеърския канцеларски съд, “ще бъде малко”.

Показвайки дебела папка с документи, изготвени от Барон, Мъск отговори: „Мога да се ориентирам по папката с доказателства“.

Източник: BBC

Илон Мъск: Мразя да бъда шеф на Tesla

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции