<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=155432" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кола бомба из...

Многохилядна демонстрация в подкрепа на кмета на Истанбул (видео)

16 Декември 2022
0 189

Многохилядна демонстрация в подкрепа на кмета на Истанбул, Екрем Имамоглу, който бе осъден за обида на официални лица.

Десетки хиляди турски граждани се събраха за митинг на централен площад в Истанбул пред общината в солидарност с осъдения кмет. Протестиращите скандираха “права, законност, справедливост” в отговор срещу репресивните мерки на правителството на сегашния президент Реджеп Ердоган и неговата партия.

Вижте защо кметът на Истанбул бе осъден на две и половина години затвор

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу бе осъден на повече от две години затвор за обида на официални лица. Освен това, съдът му наложи и забрана за участие в политиката. Значението на това решение е огромно, тъй като Имамоглу е основен политически опонент на Ердоган. Това ще му попречи да се изправи срещу него на президентските избори догодина.

Многохилядна демонстрация в подкрепа на кмета на Истанбул (видео)
НОВА/стоп кадър

Хилядите поддръжници на Имамоглу развяваха турския флаг под звуците на патриотични песни. Върху сградата на общината бе окачен огромен плакат с лика на Кемал Ататюрк. Демонстрантите заявиха, че Ердоган се опитва да заличи принципите, заложени от основателя на светска Турция, и да върне държавата назад във времето без ясни граници между държавата и религията.

Имамоглу: кметът, който се превърна в проблем за Ердоган

“Правата, законът и справедливостта са необходими за всички хора – ако аз завися от върховенство на закона днес, утре може вие да сте в същата ситуация. Не е правилно да се опитват да узурпират волята на хората.” Това заяви Аслихан Гюлхан, жител на Истанбул.

Назмие Кунтечи, друга протестираща, заяви: “Дойдохме тук днес, за да продължим да живеем в страна, управлявана от закона. Смятаме, че законът е нарушен. Дойдохме да защитим нашите права и гласовете на жителите на Истанбул.”

Видео: НОВА

Многохилядна демонстрация в подкрепа на кмета на Истанбул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции