Сигнализирай!

Заради строителните дейности защитени птици вече не гнездят на плаж "Алепу" (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
05.06.2019 г.
5
0

Защитената птица пчелояд вече не гнезди на „Алепу“. Това съобщи Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, позовавайки се на данни от проверка на експерти по цялото Черноморие от средата на май, предава БНР.

 

 

""

 

 

КРАЙ ПЛАЖ АЛЕПУ СЕ СТРОИ КОМПЛЕКС, ЗА ДА УКРЕПИ СВЛАЧИЩЕ? (ВИДЕО)

 

 

Заради укрепителните дейности на свлачището в местността още през януари природозащитниците предупредиха, че има възможност защитените птици пчелояд и черен щъркел повече да не се завърнат в този район.

 

 

""

 

 

ВЛАСТИТЕ ПРОВЕРЯВАТ СИГНАЛИ ЗА СТРОИТЕЛНА ДЕЙНОСТ В МЕСТНОСТТА "АЛЕПУ"

 

 

„В защитената зона, в която попада и „Алепу“, единствено там не установихме нито един пчелояд. За този вид РИОСВ каза, че ще си намери място. Това, което смятаме да направим към настоящия момент по този случай е да информираме Европейската комисия както за решението на РИОСВ, така и за ситуацията на увреждане на местообитанието на този вид. Това е птица, която гнезди по пясъците. Когато пясъкът е покрит с почва, за да се направи път и там да ходят машини, птицата липсва“, казва още Тома Белев.

 

 

""

 

 

Той допълни, че аналогична е ситуацията и с черния щъркел. „Опазването на неговите местообитания е не само по линията за Директивата за птиците, но и по Конвенцията за Черно море. Черен щъркел също нямаше“, допълни природозащитникът. 

 

 

 

Източник: БНР

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.