Сигнализирай!

Асен Василев: Ако партиите наистина ги е грижа за хората, ще актуализират бюджета преди нови избори (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
11.08.2021 г.
5
0

"Всички партии в парламента прокламират, че се грижат за хората и ако наистина искаме да се погрижим и за пенсионерите, и за бизнеса, и за здравните работници, трябва да направим актуализацията, за да имаме ресурс да посрещнем всички плащания до края на годината", каза служебният министър на финансите Асен Василев пред 24 часа.

Снимка: БулФото

"Тя може да не бъде точно в тези параметри. Може парламентът да има друга визия - било за пенсиите, било за това как да се помогне на бизнеса, но е абсолютно необходимо да направим актуализация", допълни той и поясни:

"Допълнителните постъпления, които са от здравни вноски, ще влязат в НЗОК. Тъй като няма да има актуализация, те няма да може да бъдат използвани например за поставяне на ваксина, а само за болнична и доболнична помощ. Но по-сериозният проблем ще бъде, че парите от държавния бюджет, които отиват към здравната каса - парите за допълнителна помощ за медици, парите за допълнителна ваксина, парите за лекарства, всичко това няма да го има. Съответно държавата няма да има ресурс, с който да посрещне плащанията за медици на първа линият точно в момент, в който ще има най-голяма нужда тези плащания да се случват."

Снимка: БулФото

"Това, което ние сме заложили в актуализацията, е много тежка ковид вълна, подобна на тази от ноември-декември миналата година. Това е заложено и в приходната, и в разходната част. Съответно за бизнеса са предвидени 400 млн. лв., които да тръгнат не само по мярката 60/40, има пари за авиацията, има и за други мерки, които в момента се обсъждат в работната група към социалното министерство заедно със синдикатите и работодателските организации. И е важно тези пари да са налични, особено ако се затварят бизнеси, за да могат те след това да отворят. В момента вие знаете, че направихме преструктуриране на разходи, които най-вероятно няма да се случат, за да може да има пари по мярката 60/40, която удължихме до края на юли. Имаме възможност да се удължи до края на август, има малко останал резерв. Но оттам нататък вече трябват парите от актуализацията, за да гарантираме ритмичност в плащанията към бизнеса, особено при тежка или продължителна ковид вълна. Особено важно е да се отбележи, че със здравното министерство работихме доста и бизнеси, които имат ваксиниран персонал или си тестват персонала често, могат да останат отворени. Надяваме се и това да омекоти отчасти потенциалния ефект върху икономиката", обясни още министър Василев Цялото му интервю чуйте тук.

Източник и видео: 24 часа

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.