Сигнализирай!

Байдън не вярва, че е имало как САЩ да напуснат Афганистан "без да настъпи хаос"

Gospodari.com
Gospodari.com
19.08.2021 г.
8
0

Не е съществувал реалистичен вариант Съединените щати да оттеглят военното си присъствие от Афганистан „без да настъпи хаос“. Това заяви американският президент Джо Байдън в свое първо телевизионно интервю, след като талибаните поеха контрола над афганистанската столица Кабул през уикенда.

През последните дни западните държави се опитват да евакуират през летището в града хиляди дипломати, цивилни и афганистанци, работили за съюзническите сили, чиито живот сега е заплашен от талибаните. Кадри от опита на военен транспортен самолет да излети от летището в Кабул можете да си припомните горе.

Разследват случая със загиналите афганистанци, качили се на колесника на US самолет, излетял от Кабул (видео)

Те достигнаха Кабул след светкавична атака в края на миналата седмица и декларираха, че ще има мирно предаване на властта в страната. В последните часове обаче зачестяват свидетелствата за насилие и стрелба в столицата и провинцията.

Снимка: AFP

Байдън коментира на 18 август пред ABC News, че талибаните сътрудничат за извеждането на американците и гражданите на съюзническите държави, но „съществуват някои по-големи трудности“ при евакуацията на афганистански граждани, помагали на международната мисия.

По-рано мнистърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че на летището в Кабул има около 4500 американски военни, „нямат враждебни отношения с талибаните и нашите линии за комуникация с талибанските командири остават отворени“.

Талибаните дадоха първа пресконференция, обещаха да не търсят реванш (видео)

Ръководителят на Пентагона добави, че американските военни сили нямат възможност да помогнат на хората да достигнат летището в Кабул, за да бъдат евакуирани, защото целта им е да обезопасят сигурността на летището.

„Видяхме съобщения, че талибаните, противно на публичните им изявления и ангажиментите им към нашето правителство, блокират достъпа до летището на афганистанците, които искат да напуснат страната“, призна заместник държавният секретар Уенди Шърман пред репортери.

По думите ѝ САЩ все пак очакват талибаните да позволят на афганистанците, които искат да напуснат страната, да достигнат летището Кабул и да заминат.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Кадри: Twitter

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.