Сигнализирай!

Музей плати на художник 72 000 евро за две от картините му, а той даде голи платна (снимки)

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2021 г.
22
0

Музей плати на художник 72 000 евро за две от картините му и той даде напълно голи платна, пише CBS News.

Датският художник трябвало да възстанови две свои произведения за излагането им в Музея за съвременно изкуство в Аалборг. Но вместо това дал на свой ред две голи бели платна като цикъл, озаглавен "Вземи парите и бягай". Остроумно, нали?

От музея "Кунстен" разбира се били шокирани от проявата. След известно колебание обаче потвърдили, че това по същество представлява концептуално и интересно произведение на изкуството.

Споровете за това кое е изкуство и кое не са от време оно. От "Фонтанът" на Марсел Дюшам (1917г.), който всъщност е най-обикновен писуар, та до ден днешен с дебатите около произведенията на мистериозния Банкси темата е актуална. Йенс Хаанинг също има какво да добави по въпроса.

Той трябвало да пресъздаде отново предишни свои творби, озаглавени "Среден годишен доход в Дания" и "Среден годишен доход в Австрия" за специална експозиция, озаглавена "Работете". Двете произведения включвали физическа валута, за да илюстрират колко печелят хората съответно в двете държави. По това време доходът на глава от населението възлизал съответно на 328 000 крони (44 000 евро) и 25 000 евро. На самия художник били обещани още 6000 евро, ако стане нужда. Тези пари Хаанинг получил, за да може да ги разположи в експозицията си и след края ѝ през януари 2022 година да върне обратно на музея.

"Имахме договор, според който парите 84 000 долара (72 000 евро) ще бъдат изложени в произведението на Йенс и после ще бъдат върнати обратно, когато изложбата приключи на 16 януари 2022", разказва кураторът на музея Ласе Андерсон.

"Всеки би искал да има повече пари и в нашето общество различните индустрии се оценяват по различен начин", заявява от своя страна Хаанинг. "Произведението на изкуството по същество се отнася до условията на работа на художниците. С него искаме да кажем, че ние също имаме отговорността да поставяме под въпрос структурите, от които сме част. И ако тези структури са напълно неразумни, трябва да скъсаме с тях. Това може да бъде вашият брак, вашата работа - това може да бъде всякакъв вид обществена структура".

Андерсон от своя страна коментира, че новото произведение на Ханнинг също е интересно и провокативно. Според него авторът все още не е нарушил договора си. Не и преди 16 януари.

„Ние, разбира се, ще предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме, че Йенс Хаанинг спазва договора си“, каза той. И допълни, че той е "уважаван и известен художник", въпреки че все още не са постигнали споразумение.

Източник: CBS News

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.