Сигнализирай!

Филмът "Близо", предизвикал агресия от псевдонационалисти, спечели престижна европейска награда (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
27.06.2023 г.
18
0

Филмът "Близо", предизвикал агресия от псевдонационалисти, спечели престижна европейска награда. Лентата на белгийския режисьор Лукас Донт спечели Европейската филмова награда на публиката LUX за 2023 година, пише БТА.

Отличието бе връчено на церемония тази вечер в Европейския парламент в Брюксел. Филмът, съвмесна продукция на Белгия, Франция и Нидерландия, разказва за приятелство между две тринайсетгодишни момчета Лео и Реми, се отбелязва в съобщение на ЕП.

Другите четири заглавия, предложени за наградата, бяха на испанския режисьор Карла Симон, на турския режисьор Емин Алпер, на португалския режисьор Жоао Родригеш и на шведския режисьор Рубен Остлунд.

Филмът победител е избран с гласуване на зрителите и на евродепутатите.

Източник: ЕП

Припомняме, че прожекции за филма в София, Пловдив, Варна и Монтана бяха спирани заради агресия от депутати и привърженици на партия "Възраждане". Причината - беше разпространено твърдение, че филмът рекламира педофилия и хомосексуални връзки.

Привърженици на „Възраждане“ атакуваха и кинопрожекция в Пловдив

Всъщност обаче в него се разказва за приятелството между две 13-годишни момчета. През лятото са неразделни, но началото на учебната година идва с нови проблеми, които поставят на изпитание тяхната привидно неразрушима връзка. „Близо“ е превратен и незабравим портрет на пресечната точка между приятелството и любовта, идентичността и независимостта, сърдечната болка и изцелението.

Филмът е номиниран за награда от фестивала в Кан през 2022 година. Тази година беше и сред номинираните за "Оскар".

Видео: Флора Стратиева

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.