Сигнализирай!

Генералният секретар на НАТО: Разположихме батальони в България и Румъния

Gospodari.com
Gospodari.com
07.09.2023 г.
23
0

Генералният секретар на НАТО: Разположихме батальони в България и Румъния.

"Черно море е много важно за НАТО, следим обстановката там внимателно", заяви още Йенс Столтенберг, цитиран от OFFNews. Днес той говори пред комисията на Европейския парламент по външни работи.

"Осъждаме излизането на Русия от зърнената сделка и приветстваме усилията на Турция да възстанови изпълнението на споразумението", добави той. И отбеляза, че е разширено въздушното наблюдение на съюзниците над Черно море, а в България и Румъния са разположени батальони на пакта.

"Удвоихме броя на батальоните по Източния фланг, ще направим необходимото за защитата на всяка педя от земята на алианса".

Заради Русия ще бъде засилено наблюдението от НАТО на Черноморския регион (видео)

Според Йенс Столтенберг, няма признаци за умишлени действия от страна на Русия по случая с падането на отломки от дрон в Румъния. Води се разследване, Румъния е запознала със случая съюзниците в НАТО.

По думите му, украинското контранастъпление напредва и надхвърля очакванията. Той предупреди, че това ще бъде кървава и трудна битка, пише още OFFNews.

Не може обаче да се предвиди как ще се развият събитията. Генералният секретар не изключи загуби от украинска страна и настоя подкрепата за Киев да продължи при всички обстоятелства.

"Покрепата за Украйна не е възможност, а необходимост".

По неговите думи руският президент Владимир Путин е допуснал поне две грешки с нахлуването в Украйна – подценил е украинците и отговора на алианса. Държавите от НАТО и ЕС оказват невиждана помощ на Киев с артилерия, дълекобойни ракети, противовъздушна отбрана, боеприпаси и подготовка.

Столтенберг отбеляза, че очаква тази година съюзниците в НАТО да повишат отбранителните разходи с осем на сто, което би било най-голямото увеличение от десетилетия.

Заглавна снимка: iStock, U.S. Department of State from United States - 3 Secretary Pompeo Meets with NATO Secretary General Stoltenberg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.