Сигнализирай!

Най-населената страна в света променя името си

Gospodari.com
Gospodari.com
07.09.2023 г.
62
0

Най-населената страна в света променя името си. Въпреки че процесът може да изисква много корекции, държавите променят имената си и това не е рядко явление. Шри Ланка се наричаше Цейлон, Малая стана Малайзия, а Чешката република стана Чехия.

Много са причините, поради които една държава може да реши да промени името си. Най-новата страна, за която се говори, че прави това, е Индия, която бе обявена за най-населената в света, пише Time Out.

Според последните данни на независимата организация World Population Review населението на Индия вече е 1 428 000 000 души, а на Китай - с три милиона по-малко. Така Китай вече не е най-многолюдната държава в света. В продължение на 70 години страната оглавяваше списъка на държавите с най-голямо население.

Снимка: iStock

Наричана в Конституцията си както Индия, така и потенциалното ново официално име Бхарат, страната очевидно прави тази промяна, за да се отърве от конотациите на колониално робство – друга често срещана мотивация зад промяната на името. Северна Родезия стана Замбия, а Южна Родезия стана Зимбабве по същата причина.

„Новото“ име всъщност е санскритски термин, проследен до писания отпреди 2000 години.

Това е второто от официалните имена на Индия, което има тенденция да се използва повече разговорно.

Идеята на правителството на Нарендра Моди е да преименува също места и градове в Индия. Има обаче много спорове около този въпрос. След като Mughal Garden в Ню Делхи вече официално се нарича Амрит Удян, критиците на правителството обвиниха Моди и неговата Bharatiya Janata Party, че са изтрили историята на индийското Mughal население.

Не е изненадващо, че идеята за преименуване на страната също е доста спорна.

Шаши Тарур, депутат от Партията на Индийския национален конгрес, се надява, че „ правителството няма да бъде толкова глупаво да се откаже напълно от „Индия“, която има неизчислима стойност на марката, изграждана от векове“.

Снимка: iStock

Промяната на името на страната все още не е потвърдена, но слухът придоби популярност, след като онлайн беше споделен документ, който споменава Моди като министър-председател на Бхарат, а не на Индия.

Поканите за Г-20 за високопоставени лица също споменават Драупади Мурму като президент на Бхарат. Индийските официални лица, които присъстваха, носеха лични карти, обозначени с Бхарат.

Ще трябва да изчакаме и да видим дали официалното преименуване на Индия ще влезе в сила.

Турция не иска вече да е „пуйка“, промени името си на Тюркие

През 2022 г. Турция също промени името си и поиска от институциите извън страната официално да използват Türkiye, вместо Turkey.

Повечето местни вече наричат страната си Türkiye. Въпреки това англоезичната форма Turkey се използва широко и в самата Турция.

В продължение на години президентът Реджеп Ердоган настояваше за този ход, като твърдеше, че страната ще бъде по-добре представена с турското име, вместо да споделя една и съща дума с птица.

Държавният телевизионен оператор TRT побърза да направи промяната веднага, като обясни, че сред причините е асоциацията с птицата, която традиционно се свързва с Коледа, Нова година или Деня на благодарността – а именно пуйка (turkey). Други значения на думата в речника на английския език на Кеймбридж са още провал и глупав човек.

Türkiye (Тюркие) е най-доброто представяне и израз на културата и ценностите на турския народ”, заяви Реджеп Ердоган през декември.

През 2020 г. Нидерландия се отказа от името Холандия. Преди това Македония промени името си на Северна Македония заради политически спор с Гърция, а Свазиленд стана Есватини през 2018 г. Още по-назад в историята Иран се е наричал Персия, Сиам сега е Тайланд.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.