Сигнализирай!

Защитниците на датата на националния празик се отказаха от референдума

Gospodari.com
Gospodari.com
21.12.2023 г.
21
0

Защитниците на датата на националния празик се отказаха от референдума, предаде "Дневник". Инициативният комитет за запазването на Трети март като национален празник събра около 280 хил. подписа. Но се отказва да продължи процедурата. Това стана ясно от отговори на Петър Витанов.

Задействането на процедурата за референдум изисква събирането на поне 200 хил. подписа от хора с избирателни права. Тогава предложението отива за гласуване в Народното събрание и то трябва да се произнесе до три месеца дали да се организира допитване или не. Ако обаче бъдат събрани 400 хил. подписа, санкция от депутатите не е нужна. И те са задължени да насрочат референдум, без да обсъждат предложението.

Радев “изненадващо” се притесни от предложението за 24 май (видео)

Инициативният комитет си приписа заслугата ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС да се откажат от смяната на националния празник от 3 март на 24 май с промени в Конституцията.

"Смятаме, че първата победа срещу "сглобката" е постигната. А тя е запазването на националния празник. Нашата основна цел е постигната. Отпада необходимостта от такъв референдум и това е причината да не внесем тези подписи", обяви Витанов.

Денков отговори на Радев за смяната на датата на националния ни празник

Снимка: БТА

Национално движение “Трети март” е вече факт, Румен Радев остава в сянка

Запитан какво е политическото бъдеще на инициативния комитет и дали членовете може в бъдеще да бъдат видени в евентуален политически проект, свързан с президента Румен Радев, Витанов отговори: "Инициативният комитет имаше само една цел: събиране на подписка за недопускане на промяна на националния празник. Дали някой, някога, някъде ще отиде, е въпрос на личен избор."

Комитетът е свързван с президента Румен Радев, защото беше представен едва две седмици след като от връх Шипка държавният глава се обяви за запазването му като Национален празник.

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.