Сигнализирай!

Произвеждат "кожа" за автомобили от гъби и от растителни отпадъци

Gospodari.com
Gospodari.com
24.09.2024 г.
152
0

Произвеждат "кожа" за автомобили от гъби и от растителни отпадъци, пише Automedia, цитирайки нов доклад от изследователската фирма IDTechEx.

Тези алтернативи може да имат по-малко въздействие върху околната среда от животинската кожа. Това е свързано с емисиите на парникови газове, обезлесяването и монополизирането на земята за животновъдство, отбелязва докладът. Особен интерес предизвикват растителните кожи, микробните кожи и мицелните (гъбени) кожи. Въпреки това, всички тези материали все още срещат определени трудности при разработването.

Растителната кожа може да бъде изработена от различни материали, като кори от ябълки, листа от ананас, кактуси, грозде и бамбук. В момента обаче нейното създаване изисква използването на пластмаса. А това увеличава въглеродния отпечатък и може да не е толкова издръжливо като традиционната кожа. Автомобилният дизайнер Иън Калъм вече е реализирал тази идея в своя уникален проект за реставрация на Porsche 911. Там той използва материали от утайка от кафе, леща и черупки от яйца.

интериор


Също така е възможно да се направи кожа от мицела - нишковидните корени на гъбите, които могат да бъдат изплетени в рогозка, която след това лесно се нарязва и оформя. Гъбите могат да се отглеждат точно в същите помещения, където се произвежда крайният продукт, намалявайки цялостния отпечатък върху околната среда от производствения процес.

Този нов вид кожа също така изисква по-малко вода и енергия в сравнение с други материали. Подобни материали са използвани в концепциите Cadillac Sollei и Mercedes-Benz Vision EQXX. Масовото им внедряване обаче ще постави под въпрос бъдещето на много компании от индустрията, които сега изработват автомобилни интериори, тъй като те трудно ще могат да се приспособят към новите технологии.

Видео: YouTube

Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.