Сигнализирай!

Как "Чернобил" се превърна в един от най-хитовите сериали на HBO

Gospodari.com
Gospodari.com
05.06.2019 г.
5
0

Минисериалът за ядрената катастрофа от 80-те години лесно можеше да се окаже "радиоактивен" и за зрителите. 

 

Вместо това, "Чернобил" се превърна в изненадващ хит и HBO твърди, че петсерийния минисериал, който сe излъчваше всеки понеделник, е привлякъл аудитория, която надхвърля 6 милиона във всички нейни платформи за гледане. 

 

Сериалът доби и огромна популярност и заради многото фенове, които усилено са препоръчвали сериала на близки и приятели. "Чернобил" стабилно покачваше рейтинга си с всеки нов епизод, което е изключително рядко явление в телевизионна среда, особено в днешно време. 

 

По-късно този месец, след като финалните данни от гледанията бъдат обработени и анализирани, "Чернобил" дори може да стигне до приблизително толкова зрители, колкото и миналогодишния хитов сериал "Отворени рани".

 

Това, което направи успехът на Чернобил още по-впечатляващ е, че и петте му епизода се излъчваха в понеделник вечер, а не в неделя през нощта, както HBO досега правеше със своите най-високопрофилни продукции. 

 

Компанията обяви по-рано тази година плановете си да започне да запълва понеделник вечер с поредица от нови сериали и филми.

 

Тази промяна е вследствие на решението на HBO да вдигне рейтинга на оригиналните си продукции, в отговор на конкуренцията от Netflix и други стрийминг услуги. 

 

След "Чернобил", новата драма "Джентълменът Джак" е вторият сериал, който се излъчва в понеделник, а ранните резултати вече твърдо предполагат, че публиката определено няма да гледа сериали само в неделя. 

 

„Наистина съм доволен от резултатите и на двете продукции“, заяви програмният директор на HBO Кейси Блойс в понеделник.

 

Резултатите на Чернобил са впечатляващи на няколко нива. Аудиторията, която е гледала първия епизод почти се е удвоила през петте седмици - от 1,2 милиона зрители на 6 май до 1,9 милиона миналата седмица. 

 

Тази цифра поставя шоуто пред няколко утвърдени HBO сериала, включително "Бари" и "Вице", който през последния си сезон събираше между 4 милиона и 5 милиона зрители на епизод. "Чернобил" също така побеждава и хитовият "Младият папа" от 2017 година, който привлече малко под 5 милиона зрители.

 

Що се отнася до други минисериали, "Чернобил" е доста близо до резултатите на "Oтворени рани", който миналото лято имаше цели 7.3 милиона зрители, но така и не се доближи до "Големите малки лъжи" (8.5 милиона) или "Истински детектив" (8.1 милиона).

 

Ще се разбере дали "Чернобил" съвпада с или надминава резултатите на "Отворени рани" едва след няколко седмици, тъй като резултатите са базирани на всички гледания на шоуто в рамките на един месец след финала му.

 

"Джентълменът Джак", от своя страна, не е толкова голям хит като "Чернобил", но все пак има стабилна аудитория от около 2.6 милиона зрители, което е доста приличен брой за драма, която е копродуцирана от BBC, а не е оригинал на HBO.

 

Безспорният успех на "Чернобил" подчертава и едно от предимствата, което HBO има пред Netflix - седмични епизоди.

 

Тъй като Netflix почти винаги пуска цели сезони наведнъж, сериалите й често имат живот от само две-три седмици преди зрителите да преминат към нещо ново. 

 

От друга страна, нови епизоди на "Чернобил" дебютираха всеки понеделник в продължение на един месец, което позволи дискусиите за проекта да се увеличават, все повече нови хора да го отрикват и медиите да пишат за него. 

 

"Лудост е да не се възползваме от цялата тази индустрия на хора, които пишат за телевизия и които са обсебени от нея, вследствие на този седмичен модел", каза Блойс.

 

Струва си да се отбележи, че HBO е пускала премиери в понеделник и в минали години, но той често е бил нещо като безопасно място за несигурни проекти, които компанията не е искала да излъчва в неделя. 

 

Този път HBO заяви, че ще излъчва някои от най-добрите си сериали в понеделник и ще даде на тези програми същия маркетингов и промоционален тласък като на другите, които се излъчват в неделя. 

 

„Те са висококачествени предавания и зад тях има маркетинг. Това не е нещо, с което експериментираме”, добави той.

 

Всъщност, понеделниците на HBO в следващите месеци ще включват висококачествената фантастична поредица „Тъмните му материи”, третия и последен сезон на "Нюйоркска комбина", както и сериалът вдъхновен от Брекзит "С години".

 

Блойс подсказа, че дори още по-големи сериали ще стартират в понеделник, тъй като HBO сменя тактиката си, а стрийминг услугите стават все по-важни.

 

"Мисля, че в най-близко бъдеще, няма да има никакво значение дали излъчваме един сериал в понеделник, вторник или сряда", заяви Блойс.

 

 

Източник: Vulture

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.