Сигнализирай!

Отмениха 4-годишната присъда на Марешки и върнаха делото за ново разглеждане

Gospodari.com
Gospodari.com
12.08.2021 г.
6
0

Върховният касационен съд (ВКС) е отменил 4-годишната присъда за изнудване на варненския бизнесмен и лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки, съобщи правният портал „Лекс“. Делото се връща за ново разглеждане на втора инстанция.

В средата на септември миналата година Марешки беше осъден от Варненския апелативен съд на 4 години затвор и 8000 лв. глоба по обвинение, че е участвал в изнудване през 2014 г. От това производство бяха отделени материали за престъпна група, разследвани и до момента от Специализираната прокуратура в София.

Разказът на човека, по чиито обвинения Марешки беше осъден на 4 години лишаване от свобода (видео)

Заедно с Марешки като негова съучастница беше осъдена Красимира Колева, която получи 3 и половина години затвор и 6000 лв. глоба. Прокуратурата твърди, че тя е претендирала да получава наем за имот на ул. „Студентска“ във Варна, който собственикът на пицария Асен Миланов плащал на бившия ѝ мъж Тони Димитров.

Според обвинителния акт по делото Марешки се намесва в този сюжет, след като Колева го моли за помощ с идеята чрез бъдещите приходи от наема да изчисти свой стар заем към местния бизнесмен и политик.

ВКС обаче е установил съществени процесуални нарушения, сред които това, че двамата са обвинени за това, че са изнудвали потърпевшия самостоятелно, а Варненският апелативен съд ги признава за виновни, че са действали в съучастие.

Марешки за присъдата: Не вярвам да са хванали съдията за топките, объркал се е (видео)

„Съпоставката между диспозитива на обвинителния акт и този на въззивната присъда сочи, че всеки от подсъдимите е обвинен, че е отправил заплахата лично, а е признат за виновен, че е сторил това в съизвършителство с другия подсъдим, каквото обвинение както на подсъдимия Марешки, така и на подсъдимата Колева не е повдигнато с обвинителния акт“, пише в решението, цитирано от „Лекс“.

ВКС посочва и други неясноти в присъдата на втората инстанция и дори се усъмнява в безпристрастността на състава на Апелативния съд във Варна. Затова разпорежда казусът да бъде разгледан повторно на долната инстанция, но от друг съдебен състав.

Във видеото горе можете да си припомните как самият Веселин Марешки коментира присъдата, произнесена срещу него.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036

ВидеоНова тв

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.