Сигнализирай!

Гешев изпрати до Народното събрание лекция на тема право като за петокласници

Gospodari.com
Gospodari.com
18.08.2021 г.
4
0

С лекция по право като за петокласници запозна депутатите от 46-тото Народно събрание главният прокурор Иван Гешев в официално писмо.

"... Народното събрание е основната институция на парламентарната република, каквато е България. Като висш законодателен орган парламентът приема законите, които са задължителни за българските граждани и следва да бъдат стриктно спазвани от всички...

... Конституционните правомощия на главния прокурор са уредени в чл. 126 ал.2 от Конституцията на Република България. Те са методическо ръководство и надзор за законност...

... Конституцията на Република България има пряко действие и решенията на Конституционния съд (КС) са задължителни", четм в текста, публикуван на сайта на държавното обвинение.

Стопкадър: БНТ

"Лекцията по право" като за петокласници, е продиктувана от поканата на комисията, оглавявана от Николай Хаджигенов, да се яви в Парламента главният прокурор Иван Гешев, който да бъде изслушан днес за „всички данни за образувани досъдебни производства срещу протестиращи граждани“, материали от конкретни досъдебни производства, наблюдавани от Специализираната прокуратура, включително събрани чрез специални разузнавателни средства .." и т.н.

Народното събрание единодушно реши Иван Гешев да се яви в парламента

Приложена е и цялата кореспонденция между НС - разбирай Хаджигенов, и прокуратурата.

Макар писмата да са подписвани от зам.главен прокурор, едва ли има съмнение чии е стилът.

Повтаря се позицията, че главният прокурор бил само административен ръководител на шефовете на прокурорите, а не на всеки обвинител. И че Гешев "нито има правото, нито разполага с исканата информация".

А що се касае до посочения от Хаджигенов признак -  „досъдебни производства срещу протестиращи граждани“, такава статистика прокуратурата не води и не би могла да се предостави такава информация.

Свежда се до знанието на народните представители, че ...

"... Конституцията на Република България определя границите, в които може Народното събрание да се намесва в дейността на прокуратурата – с изслушване и приемане на доклади по прилагането на закона, противодействието на престъпността и реализирането на наказателната политика. Според решение на Конституционния съд от 6 юни 2017 г. „Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата по конкретно наказателно производство“. Това е единственото и безпротиворечиво тълкуване на конституционните разпоредби. Противното би представлявало нарушение на Конституцията на Република България от страна на главния прокурор и намеса в независимостта на отделните магистрати."

...С оглед горното явяването на главния прокурор във Временната комисия с така очертания предмет би представлявало нарушение на Конституцията на Република България."

Източник: Прокуратура на Република България, КлубZ

Снимки: БулФото

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.