Сигнализирай!

Копие на Панагюрското съкровище е задържано в Дубай, незаконно внесено от членове на българска делегация

Gospodari.com
Gospodari.com
29.09.2021 г.
40
0

На 27 септември на летището в Дубай е задържано копие на Панагюрското съкровище, съобщава Дневник.

снимка БулФото

Митнически служители са разпитали членове на българската делегация на "Експо 2020", които са пренасяли в ръчните си багажи реплика на Панагюрското златно съкровище.

Изложението трябваше да отвори през октомври миналата година, но заради пандемията бе отложено с година и се очаква да започне в началото на следващия месец.

Откриха златно монетно съкровище в Девня (снимки)

Твърди се, че за произхода на предметите имало само писмо, в което пише, че те не са оригинал и културна ценност.

Митниците на ОАЕ са освободили делегацията след разпит, но са задържали предметите, тъй като е налице нарушение на митническото законодателство. На практика е налице незаконен внос на 6 кг злато.

От Министерството на икономиката коментираха, че отговорността е на фирмата, която организира българското представяне на изложението. А договорът е сключен при кабинета на Борисов, когато на поста министър е Емил Караниколов.

Задържаните в Дубай не са служители на ведомството, а са представители на консорциума, който изпълнява обществената поръчка за организиране представянето на България на "ЕКСПО 2020". Това е ДЗЗД "България ЕКСПО 2020".

По договор дружеството трябва да осигури цялостната организация по подготовка, изготвяне на концепция и осъществяване на участието на България в изложението.

снимка Булфото

Министерството на икономиката уточнява, че документите за износ на съкровищата е трябвало да бъдат изготвени от фирмата изпълнител.

Изумителната история на Преславското съкровище

Допълва се, че подготовката на документите е оставена за последните дни преди заминаването. Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя с всички законови възможности". От съобщението се разбира, че става дума и за Варненското златно съкровище.

Източник: Дневник

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.