Сигнализирай!

Путин: Няма накъде повече да отстъпваме

Gospodari.com
Gospodari.com
27.12.2021 г.
35
0

Путин: Няма накъде повече да отстъпваме - това е заявил руският президент цитиран от Клуб Z.

Руският президент Владимир Путин заяви, че ще обмисли множество варианти, в случай че Западът не откликне на настояването му за гаранции за сигурността относно разширяването на НАТО към Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В отговор на въпрос каква ще бъде реакцията на Москва, Путин посочи в свое изказване, излъчено по руската държавна телевизия, че "тя може да бъде най-различна". Той допълни, че "тя ще зависи от това какви предложения ще представят руските военни експерти".

По-рано този месец Москва представи чернови на документи в сферата на сигурността. В тях се иска НАТО да откаже членство на Украйна и другите бивши съветски републики. Също така да премахне разположените си в Централна и Източна Европа военни сили.

Кремъл представи исканията си в сферата на сигурността.

Това се случи на фона на напрежение през последните седмици заради струпване на руски войски край границата с Украйна. То предизвика опасения на Запад от възможно нахлуване. Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди Путин във видеоразговор по-рано този месец, че Русия ще понесе "сериозни последствия", ако нападне Украйна.

Москва отрича да планира инвазия. На свой ред обвини Киев, че подготвя планове да се опита да си върне контрола над териториите, които се намират в ръцете на проруските сепаратисти. Украйна отрече това.

САЩ и съюзниците им отказаха да дадат гаранцията, каквато Путин иска за Украйна. Те се позоваха на принципа на НАТО, че за членство в алианса може да кандидатства всяка страна, която отговаря на стандартите за членство. Те обаче се съгласиха да започнат преговори по сигурността с Русия идния месец, в които да обсъдят опасенията ѝ.

Путин: Няма накъде повече да отстъпваме

Навални: Путин и Абрамович крадат от бюджета и инвестират на Запад

Путин заяви, че преговорите със САЩ ще се водят в Женева.

Успоредно се очаква да се водят такива и между Русия и НАТО. По-обстойните обсъждания се очаква да се състоят под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

В излъченото от държавната телевизия изказване Путин каза, че Русия е поставила исканията си. Надеждата ѝ била да получи конструктивен отговор от Запада.

"Не го направихме само за да видим отхвърлянето им. Целта беше да постигнем с преговори дипломатически резултат, който да залегне в правно обвързващи документи", заяви руският президент.

Той потвърди, че членството на Украйна в НАТО и разполагането на въоръжение от алианса е червена линия за Москва. Тя няма да позволи на Запада да прекрачи линията.

"Нямаме накъде да отстъпваме", каза той. Путин добави, че НАТО може да разположи ракети в Украйна, на които ще бъдат нужни само четири-пет минути, за да достигнат Москва. "Тласнаха ни към линия, която не можем да прекрачим. Те доведоха нещата до точка, от която нататък просто трябва да им кажем: "Стоп!"

Той изрази опасения, че САЩ и съюзниците им може да се опитат да протакат преговорите за сигурността. Те щели да ги използват като прикритие, за да струпат войски край руските граници.

Путин отбеляза, че Русия е публикувала исканията си за сигурността, за да могат те да станат обществено достояние. Той иска да засили натиска върху САЩ и съюзниците им да договорят споразумение за сигурността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в изказване, също излъчено по телевизията, че разширяването на НАТО към Украйна и другите бивши съветски републики е "въпрос на живот и смърт" за Русия.

Той отбеляза, че пробното изстрелване в петък на руските хиперзвукови ракети "Циркон" ще направи руското настояване за гаранции в сигурността "по-убедителни".

Руските военни увеличават обхвата на съвместните си учения до страните от Югоизточна Азия и Северна Африка

Руските военни разширяват географския обхват на съвместните учения. Те са започнали да участват в учения не само в рамките на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), но и с военни от Югоизточна Азия и Северна Африка. Това заяви в интервю за изданието "Красная звезда" главнокомандващият на руските сухопътни войски генерал Олег Салюков, цитиран от ТАСС.

"През последните години географията и мащабите на съвместните учения постоянно се разширяват. Учения се провеждат не само в рамките на ОДКС, но и с нашите колеги от страните в Югоизточна Азия и Северна Африка", каза Салюков.

По думите му за 2022 г. са планирани десет съвместни международни учения с армиите на девет чужди държави: Египет, Пакистан, Алжир, Лаос, Шри Ланка, Киргизстан, Таджикистан, Монголия и Индия.

Салюков отбеляза, че четири от тях ще се състоят на територията на Русия. Това са руско-индийските учения "Индра 2022", руско-монголските учения "Селенга 2022", руско-египетските учения "Стрела на приятелството 2022" и руско-виетнамски учения.

"На територията на чужди държави ще се състоят шест учения: руско-алжирски, руско-шриланкийски, руско-лаоските учения "Ларос 2022", руско-пакистанските "Приятелство 2022", учения с подразделенията на Колективните сили за бързо реагиране на ОДКС "Рубеж 2022" и учения с миротворческите сили на ОДКС "Нерушимо братство 2022".

Путин: Няма накъде повече да отстъпваме

Източник: Клуб Z

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.