Сигнализирай!

Промени в закона: Сгрешената винетка ще може да се коригира еднократно

Gospodari.com
Gospodari.com
17.03.2022 г.
31
0

Гражданите ще могат да коригират закупена електронна винетка, ако са допуснали техническа грешка при въвеждане на данните за техния автомобил.

Ще бъде позволена еднократна поправка на до два от символите в регистрационния номер на автомобила. Остава в сила възможността за коригиране на категорията и на държавата на регистрация. Тези промени предвиждат в Закона за пътищата, публикувани за обществено обсъждане от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Сгрешена винетка не се подменя, купува се нова

Целта е да се въведе правна възможност, която да регулира последиците от нарушения, регистрирани в периода от купуването на винетка с некоректни данни до момента на извършване на корекцията.

Промени в закона: Сгрешената винетка ще може да се коригира еднократно

Промените са резултат от множество сигнали на граждани, които са купили съвестно винетка, но са дупуснали грешка в регистрационния си номер.

При грешка в данните се счита, че не е заплатена дължимата винетна такса.

НАГЛОСТ: Майбахът на Марешки с инвалидна винетка (Коментарът на Господарите)

Корекцията ще важи от датата на поправката. Поправената винетка ще е валидна до същата дата, до която е била валидна първоначално купената, но сгрешена винетка.

Промените предвиждат след корекцията да не бъде търсена административно-наказателна отговорност за периода, в който са били със сгрешенни данни.

Ако имат издадени актове, да не се издава наказателно постановление. При издадени електронни фишове, те да бъдат анулирани.

Възможността за еднократна поправка е наложена, за да бъдат избегнати опити за прехвърляне на една винетка на различни превозни средства.

Йорданка Фандъкова пусна карта на маршрутите до София без винетка

При подаване на искането за коригиране, гражданите ще трябва да предоставят доказателства за извършено плащане на дължимата такса за винетката.

Промени в закона: Сгрешената винетка ще може да се коригира еднократно

Източник: DIR.bg, Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.