Сигнализирай!

"Усещане за напрежение" в коалицията заради "форсмажора" на Корнелия Нинова

Gospodari.com
Gospodari.com
17.03.2022 г.
17
0

Министърът на икономиката Корнелия Нинова предложи въвеждане на ситуация на форсмажор заради войната в Украйна. Идеята обаче не се подкрепя от останалите партии в коалицията. Това стана ясно в парламента днес.

Корнелия Нинова: Може да забраним износа на зърно и олио (видео)

Вчера пред икономическата комисия Нинова заяви, че България ще бъде първата държава в ЕС, която ще въведе ситуация на форсмажор. Според нея, целта е да се спасят експортно ориентираните компании заради нарушените вериги на доставки. На тях ще им се даде възможност да предоговарят параметрите на договорите си.

Ситуация на форсмажор дава право на фирмите да отлагат изпълнение на договори, разплащания или доставки.
"Усещане за напрежение" в коалицията заради "форсмажора" на Корнелия Нинова
БулФото

Корнелия Нинова каза в кои страни се изнасят български оръжия

"Не мисля, че е отделено достатъчно време да се преценят всички страни. Също така от правна гледна точка не съм сигурен, че са положени достатъчно усилия да се види дали е издържано", каза Александър Ракшиев, депутат от "Продължаваме промяната".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов заяви, че партията се противопоставя на идеята за обявяване на форсмажор.

Корнелия Нинова подаде оставка, но не съвсем (видео)

Председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов припомни, че това е решение на Министерския съвет.

"Корнелия го е предложила. Министерският съвет ще се събере и ще излезе с решение. Така че да поизчакаме просто. Всеки има право да предлага каквото смята за правилно. Друг е въпросът след това какво ще реши съответният орган", каза Йорданов.

"Усещане за напрежение" в коалицията заради "форсмажора" на Корнелия Нинова
БулФото

Българският бизнес е готов да наеме 200 000 украинци, потърсили убежище у нас

От Министерството на икономиката информираха, че още на 8 март работодателите са поискали от правителството да издаде документ за военни действия на територията на Украйна, който да служи за получаване на сертификат за форсмажор за българските фирми.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов пише следното в писмо до министерството:

Малки бензиностанции у нас започнаха да фалират

"Продължаващите военни действия на територията на Украйна предизвикали тежка икономическа, хуманитарна и социална криза, доведоха до сериозни проблеми при осъществяването на международния стокообмен и до неизпълнение или забава в изпълнението на вече сключени външнотърговски договори. Почти ежедневно на ниво Европейски съюз и на национално ниво се вземат решения за икономически и други санкции, голяма част от които имат ефект, като засягат и могат да засегнат вече сключени договори и тяхното изпълнение. И войната, и санкциите, наложени от държавни органи са събития от извънреден характер, които не са могли да бъдат предвидени по време на сключване на договора, и в търговската практика се приемат за неопределима сила (форсмажор).

Украински бежанци вече работят у нас (видео)

Съгласно обичайната международна практика, в тези случаи българските фирми се обръщат към БТПП за издаване на сертификати за форсмажор, удостоверяващи настъпило непреодолимо събитие от извънреден характер, които представят пред партньорите си за освобождаване от отговорност при неизпълнение или забава в изпълнението на тези договори."

КНСБ: Над половината от жените у нас работят в нископлатени отрасли

Цял ден ГЕРБ настояваха премиерът Кирил Петков да дойде в парламента, за да изясни дали позицията на Нинова е и на правителството. Това не се случи.

"Усещане за напрежение" в коалицията заради "форсмажора" на Корнелия Нинова

Източник: NOVA, Club Z

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.