Сигнализирай!

Парламентът отхвърли кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

Gospodari.com
Gospodari.com
15.04.2022 г.
17
0

НС отхвърли кандидатурата на ИТН за шеф на БНБ, предава NOVA.

В гласуването на номинацията участваха 235 народни представители. 59 от тях се обявиха "за", 36-има бяха против, а 140 се въздържаха. Кандидатурата подкрепи всички гласували депутати от ДПС и ИТН (съответно 33-има и 25-има), както и един представител на ГЕРБ - СДС.

"Против" гласуваха двама от ПП, трима - от ДБ, 18 - от БСП и 13 - от "Възраждане". Броят на въздържалите се бе както следва: ПП - 65; ГЕРБ - СДС - 56; ДПС - 0; БСП - 7; ИТН - 0; ДБ - 12; "Възраждане" - 0.
Парламентът отхвърли кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

"Разбрах, че преследването на сметката е по-важно от продължаването на промяната", каза единственият претендент за поста Любомир Каримански, минути след решението на парламента.

„Голяма част от тези, които не гласуваха за мен, в личен разговор ми казаха, че ме подкрепят и поради политически решения, при обмяната на постове в коалиция, няма да могат да гласуват така, както биха искали да гласуват. Получих голям и мъдър политически урок”, допълни той.  

„Твърдеше се, че съм почтен и работлив. Почти една година от съвместното ни пребиваване в тази зала. Изглежда съм бил такъв, когато два пъти през бюджетната комисия минаха бюджетите на България. Положих всички усилия и проявих една несправедливост към хората, опазващи културната памет на България, каквито без съмнение са културните работници. Да бъде поне частично коригирана тази несправедливост. Устоях независимата си позиция на свободен човек, който може да предложи и отстоява позиция, въпреки коалиционните партньори”, посочи Каримански.

„Оказа се, че съм със спорна репутация чак след това обаче - интересен урок. Твърдеше се, че 60 млн. от бюджета по грешка на Финансовото министерство са отишли към фирми, за които е заинтересована опозицията. Днес разбрах, че това не е било грешка - добър урок. Твърдеше се, че разчитам на ГЕРБ и ДПС, когато останах сам в надпреварата. Но никой не пресметна, че се разчита на тях, още в момента, когато издигнеш втори кандидат. Иначе сметката не излиза - странен урок”, каза още той. 

„Започна предлагане на постове и подкупи, за които така наречената репутация явно няма значение. Не знаех, че Световната банка не държат на това, нямат Етичен кодекс. Абсолютна новина за мен - но все пак, добър урок.

В работата и решението на парламента по избора на управител на БНБ се намесиха вицепремиер, премиер и дори чиновници от висшата администрация.

Аз мислех, че те самите искат това да остане в миналото. Това минало, което така критикуват през цялото време, така както и аз - но това бих го нарекъл стар урок”, допълни Каримански.

„Намеците да се откажа и заплахите не бих искал да ги броя и коментирам. Защото се оказаха част от пейзажа, а не персонален казус. Това е рецидив и проблем за страната. Обръщам внимание на тези в коалицията, които наистина искат да променят нещо, че те не променят този рецидив, а само го затвърждават в момента”, уточни той.  

„Колеги, има и още нещо - има нещо общо между работата на банките и политиката - това е доверието. Не бих искал да го забравяте. Така, както аз не забравих в началото на откриването на този парламент да ви припомня кои са трите ценности за процъфтяването на човешкия живот. Доверието е много ценен капитал, не знам дали знаем този урок. Според мен - съмнявам се, че го знаем. И още нещо не знам - струваше ли си да се похарчи толкова доверие с лека ръка. Обръщам се към колегите в средата. Сигурно ще научите този урок в следващите дни, месеци и години”, заключи Каримански.

Парламентът отхвърли кандидатурата на Каримански за шеф на БНБ

Източник: NOVA

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.