Сигнализирай!

Комисар Тенчо Тенев разкри редица схеми в КАТ-София (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
09.05.2022 г.
23
0

Комисар Teнчо Тенев разкри редица схеми, действали в КАТ-София, пише bTV. Включително изтриването от системата на МВР на електронни фишове, подправянето на документи за издаването на шофьорски книжки, нерегламентираното регистриране на ремаркета, както и застрахователната измама "тотална щета".

Бивш шеф на „Пътна полиция” се е сдобил с имоти и внушителен автопарк (видео)

Комисар Тенев е началник на отдел "Пътна полиция" към СДВР. През 2008 г. той е назначен за първи път като зам.-началник в КАТ София, но 3 години по-късно е освободен и пенсиониран.

След заведено дело за неправомерно отстраняване, 4 години по-късно той е възстановен на поста си. А през 2014 г. е повишен в началник на КАТ-София.

През 2021 г. е преместен като началник на „Охранителна полиция“ в Асеновград.

Същата година при акция на отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР, той е задържан за 72 часа и впоследствие освободен под парична гаранция.

Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинения за престъпления по служба. По-конкретно за неправомерно сключени договори за дарения на камери за наблюдение на районното управление в Асеновград и автомобилни гуми за патрулните коли на обща стойност около 10 000 лв. и незаконно държане на боеприпаси.

Комисар Тенев обаче отново оглавява КАТ-София.

Шофьор карал със 194 км/час по АМ “Тракия”, заснеха камери на Пътна полиция

В последните дни, той разкри корупционни схеми за милиони, с участието на служители на КАТ, които от години ощетяват и държавния бюджет.

„Тази схема действа в Главна дирекция „Национална полиция“. Там има единен център за обработка на нарушенията от всички камери, които са на територията на страната. Грубо казано, триногите, както им казват, правят снимките, колегите застават на пътя, слагат триногата, правят снимките и всички тези снимки отиват в този единен център и се обработват на територията на Главна дирекция „Национална полиция“. Колегите направиха една проверка и се оказа, че до момента над 1000 такива фиша просто ги няма, не са платени. Едни са в папката „Платени“, други са папката „Негодни“, разказа Тенев.

Проверката е установила, че много от фишовете, преместени в папка "Негодни", са всъщност напълно годни. При някои от тях става дума за сериозни скоростни нарушения, за които би се предвиждало лишаване от право на управление на МПС.

Комисарят смята, че в тази схема са замесени много високопоставени служители на МВР, защото служителите, които обработват фишовете, са изолирани. Те имат връзка само със своите преки началници.

„Най-вероятно някой от по-горе във веригата им се обаждал, за да бъдат тези фишове дръпнати настрани и да не се работи по тях“.

Неплатеният дълг към Пътна полиция скача двойно, ако не бъде платен в рамките на 30 дни

Друга разкрита схема показва, че някои влекачи са регистрирани "под различен режим, за да се спестят пари от "Гражданска отговорност".

„Констатирахме само за последната година над 240 случая на товарни автомобили влекачи, които са с променени данни в свидетелството за регистрация“.

„Тези влекачи са регистрирани като специални и товарни автомобили. Целта на задачата е била да се избегнат определени такси, определени застраховки. Само ще ви кажа, че застраховката на влекач е до 5000 лв., докато за специален автомобили е максимум до 1500 и 1800 лв.“, отбеляза шефът на КАТ – София.

Полицията откри само една замърсяваща кола в София

„Най-интереснотое, че в заявленията, които се подават за промяна, няма абсолютно никакви документи“, посочи Тенев.

Засега са установени 12 души, които са участвали в схемата, „като са пипали в системата и са променили регистрациите“.

Третата разкрита схема е известна като "тотална щета". При нея катастрофиралите автомобили са обявени от застрахователите за ТЩ и не могат да бъдат пререгистирани.

„До момента сме изкарали пет случая (на пререгистрация) за миналата година. Продължаваме все още проверката. Оказва се, че автомобили, на стойност между 100 и 200 000 лв., са обявени за „тотал щета“. Изплатени са от застрахователите и по един заобиколен начин от провинцията идват при нас и ние ги регистрираме наново и ги препродават пак“, обясни Тенев.

Катастрофира автомобил на НСО от кортежа на Радев край Пловдив (видео)

Комисарят сподели и за схема за издаване на фалшиви книжки на сирийци и афганистанци. Тя е била разкрита от началника на "Административното обслужване на граждани", който не след дълго е бил преместен. А зад издаването на тези книжки е стоял домакинът на КАТ.

„Мога само да ви кажа, че той го е правил по много деликатен начин. Идвал е сутрин рано, влизал е, пипал е в системата изпитни протоколи от ДАИ, които идват при нас с няколко човека. Той му пише изпитният протокол, пише номера на изпитния протокол, но лицето не фигурира в списъка, който е вътре. Издава му свидетелството и пакистанеца, афганистанеца или сириеца заминава в чужбина с това свидтелство. В нашите системи се вижда, че човекът си е изкарал курсовете в България, а него го няма. Калоян Драганов, който прерови нещата, установи, че в изпитния протокол липсва името на чуждия гражданин“.

Луда гонка из София с шофьор на такси-копърка (РЕПОРТАЖ)

„Заведохме 60 досъдебни производства и дадохме всички тези случаи на прокуратурата. А Драганов бе преместен на друга работа", каза шефът на КАТ-София.

Комисар Тенчо Тенев разкри редица схеми в КАТ-София

Източник и видео: bTV
Снимки: bTV, БулФото, iStock

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.