Сигнализирай!

ЕСПЧ: България да запише в НК, че престъпленията на хомофобска основа утежняват вината

Gospodari.com
Gospodari.com
14.06.2022 г.
16
0

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови днес решение, с което настоява България да запише в Наказателния кодекс, че престъпленията на хомофобска основа са утежняващо вината обстоятелство, пише Dir.bg.

Решението е свързано с убийството на студента по медицина Михаил Стоянов. През 2008 г. той е жестоко пребит от трима мъже в Борисовата градина в София. Мотивът им бил, че Стоянов, според тях, приличал на гей.

ЕСПЧ отбелязва, че българският съд е установил вината на нападателите и ги е осъдил, без да отчита обстоятелството, че престъплението е извършено от хомофобски подбуди. Причината - Наказателният кодекс у нас не прави подобна разлика при убийствата. Допълва се, че произнесените присъди са били под законовия минимум заради чистото съдебно минало на убийците.

Булфото

Подлежащото на задължително изпълнение решение на ЕСПЧ предвижда нашата страна да приеме законодателни промени, така че нападенията с жестокост на основата на омраза към истинската или предполагаемата сексуална ориентация на жертвата да бъдат възприемани като престъпления с утежняващо вината обстоятелство. Европейският съд постановява, че в случая със Стоянов са били нарушени забраната за дискриминация и правото на живот.

ЕСПЧ присъжда България да изплати на ищеца по делото - майката на Михаил Стоянов - обезщетение от 7000 евро неимуществени вреди. А също и 3183,90 евро разноски.

ЕСПЧ: България да запише в НК, че престъпленията на хомофобска основа утежняват вината

Източник: Dir.bg

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.