Сигнализирай!

Балистична ракета, изстреляна от Пхенян, е паднала в пределите на Япония

Gospodari.com
Gospodari.com
04.10.2022 г.
22
0

Балистична ракета, изстреляна от Пхенян, е паднала в пределите на Япония, предава Mediapool.

Това съобщиха южнокорейската армия и японското правителство. Генералният секретар на японското правителство Хирокадзу Мацуно поясни, че тя е паднала в тихоокеанската ексклузивна икономическа зона на страната.

Британският The Guardian разпространи кадри, в които се чува официално предупреждение до жителите на префектура Омори в Северна Япония. Гласът приканва жителите да потърсят убежище от падащи от небето отломки.

https://www.youtube.com/watch?v=-8r55TuomnM

Това са първи по рода си опити с ракети с подобен радиус на действие от пет години насам. Властите в Япония припомнят, че те нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и заплашват сигурността на страната.

Японският премиер Фумио Кишида също категорично осъди, както той каза, варварските действия на Северна Корея и свика спешно заседание на Съвета за национална сигурност. А южнокорейският държавен глава Юн Сюк-йол предупреди, че страната му ще отговори по един решителен начин на ракетното изпитание.

https://www.youtube.com/watch?v=V-b5ZDRbvEg&t=1s

От началото на годината Северна Корея зачести с ракетните изпитания. Поредното беше миналата седмица, когато страната изстреля четири балистични ракети с малък обсег.

Пхенян изстреля балистична ракета преди посещение на Камала Харис в Япония и Южна Корея (видео)

Според Сеул днешната ракета е била със среден обсег. А според японския министър на отбраната Ясукадзу Хамада ракетата вероятно е била от типа "Хвасон-12".

Кадри: The Guardian

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.