Сигнализирай!

Иранската полиция нахлу в университета "Шариф", десетки са ранени и арестувани (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
06.10.2022 г.
26
0

Мащабните протести в Иран продължават. Миналия месец 22-годишната Махса Амини бе убита от моралната полиция на Иран след арест, защото не е носила хиджаба си правилно. Последваха масови демонстрации из цялата страна. Жени изгарят хиджабите си и режат косите си, а полицията убива протестиращи, бие ги и ги арестува.

Социалните мрежи в Иран са блокирани (видео)

iStock

Ако си жена или си роден от жена, виж това (Коментарът на “Господарите”)

Поне 154 души са били убити от хората, които трябва да ги пазят. Включително 9 деца. Сред тях е и 16-годишната Ника. На 20 септември тя се е обадила на приятел и е казала, че полицията я гони по време на протест в Техеран. 10 дни по-късно семейството ѝ е трябвало да прибере тялото ѝ от затвора. Властите твърдят, че Ника е паднала от висока сграда и това е причинило смъртта ѝ. Чичо ѝ и леля ѝ обаче твърдят, че Ника е била жестоко пребита, а не дълго след тези твърдения, те също са били арестувани.

Жени отрязаха кичури от косите си в знак на съпричастност към загиналата млада иранка (видео)

Иранските студенти из страната протестират неуморно за правата и свободата си. Включително студентите на Техническия университет "Шариф" в столицата. В неделя следобед учебното заведение е било заобградено с часове от полицейското отделение за борба с размириците на Иран. Младежите не са могли да излязат, макар да е имало множество опити.

Сведения на студентите към местни медии докладват за ранени студенти и много арести. Властите твърдят, че няма починали студенти, но няма и много подробности около случилото се.

Източник: Al Jazeera, Iran International
Видео: The Guardian

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.