Сигнализирай!

Разрешиха на Лаура Кьовеши да иска имунитети на евродепутати

Gospodari.com
Gospodari.com
17.01.2023 г.
23
0

Разрешиха на Лаура Кьовеши да иска имунитети на евродепутати, пише в. Дневник.

Евродепутатите актуализираха процедурния правилник на парламента, за да могат исканията на главния европейски прокурор да бъдат разглеждани от него. 610 евродепутати подкрепиха промяната, която влиза в сила в сряда. 26-има гласуваха против, девет души се въздържаха.

До момента подобно право имаха само съдебните власти.

Европейската прокуратура, която започна работа преди година и половина, има правомощия да разследва и преследва престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Тъй като тя беше създадена след изработването на правилника на парламента, той не предвиждаше разглеждане на подобни искания.

ЕП ще свали още депутатски имунитети заради “Катаргейт”

Снимка: iStock

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши вече поиска свалянето на два имунитета. Става дума за гръцките евродепутати Ева Кайли от социалистите и Мария Спираки от групата на ЕНП.

„Въз основа на доклад за разследване, получен от Европейската служба за борба с измамите (OLAF), има подозрение за измама в ущърб на бюджета на ЕС във връзка с управлението на парламентарните надбавки, и по-специално по отношение на възнагражденията на акредитираните парламентарни сътрудници", се казва в изявлението на службата на главния прокурор.

Ева Кайли е основен заподозрян в корупционния скандал, избухнал в Европейския парламент през декември, когато белгийското следствие откри 1.5 млн. евро в брой в домовете на евродепутати, на сътрудници на парламента и лобисти, като се подозира, че те са им дадени срещу прокарването на интереси на Катар и Мароко в европейските институции. Засега не е известно европейският главен прокурор да се е заел с корупционния скандал, който се разследва от белгийската прокуратура.

Мария Спираки пък направи изявление, че няма нищо общо с подкупите, давани на евродепутати срещу политически услуги. По-късно гръцкият вестник "Катимерини" писа, че Спираки е върнала на Европейския парламент 21 240 евро. Твърдеше се, че това е сумата, която не ѝ излиза от парите, отпускани ѝ за заплати на асистентите ѝ по време на минал мандат.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.