Сигнализирай!

Денков за промените в Закона за енергетиката: Имаме пълно съгласие, че са необходими (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
04.10.2023 г.
24
0

Денков за промените в Закона за енергетиката: Имаме пълно съгласие, че са необходими. Днес протече заседание на парламентарната комисия по енергетика, на което се обсъждат на второ четене промените в Закона. Премиерът разговаря с представители на работодателските организации, предаде NOVA.

„Тази енергийна стратегия трябва да е базирана на моделирането на развитието на енергийната система, което успяхме да направим през месеците юни, юли и август. Това, което колегите предложиха, и то е много полезно, е, че тази енергийна стратегия може да се допълни и с една индустриална стратегия, тъй като най-големият потребител на електроенергия са големите индустриални предприятия“, каза Денков. 

„Основната критика е, че комуникацията на правителството би могла да бъде по-добра." Премиерът заяви, че споделя тази критика, но допълни, че кабинетът е бил напрегнат с кратките срокове и комуникацията е останала на заден план.

„С днешната среща обменихме доста идеи. Имаме пълно съгласие, че трябва да се подготви енергийна стратегия на страната през следващите няколко месеца”, заяви Денков.

Снимка: Христо Касабов/БТА (ПБ)

Според него за работниците, които се чувстват застрашени, може да има още по-добри възможности. „Говорихме как да бъдат поканени най-добрите национални и световни инвеститори в тези три региона, сподели той.

Властта и протестиращите енергетици подписаха споразумение (видео)

„Разговорите протекоха в конструктивен дух. Заключенията на вчерашното споразумение в голямата си част са приемливи. Трябва да се положат усилия за социалния диалог, повече прозрачност и предвидимост при формулиране на плановете. Да не се затваряме само в енергийния сектор, а да гледаме цялата икономика и в по-далечна перспектива”, каза Цветан Симеонов от Българска търговско-промишлена палата.

Според него, досега не е измислено нищо по-добро от обществените поръчки, що се касае до прозрачност. Симеонов подчерта, че все още вървят бавно промените в законодателството, които да опростят процедурите по наемане на чуждестранна работна ръка. Той коментира, че е редно отсега да се предвидят стимули за работодатели, които още от сега наемат работници от енергийния сектор.

„Преквалификацията в професии с бъдеще също е важна. В преговорите участваха от Соларната академия. Според тях са им нужни около 2000 специалисти”, каза Симеонов.

Миньори и енергетици блокираха ключови пътища в страната (видео)

Денков коментира и блокадите на енергетиците. Той каза, че ще изчака да види как ще приключи днешният ден. „Ние сме направили всичко, което може да се направи към този момент. Преговорите с ЕК вървят по стандартни процедури", заяви премиерът.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.