Сигнализирай!

Учени наблюдаваха нападения и убийства на шимпанзета над горили за първи път в историята

Gospodari.com
Gospodari.com
23.07.2021 г.
19
0

Учени са наблюдавали как група шимпанзета преднамерено са нападнали и убили горили в дивата природа за първи път досега, пише LadBible. Феноменът буди страхове, тъй като става дума за най-близките животински родственици на човека.

Двата вида маймуни са споделяли местообитание в Национален парк Габон, Африка, където хранителните запаси са започнали да намаляват, което е принудило шимпанзетата да се организират и убият горилите в битка за храна.

Първото по рода си наблюдение на изследователите в Националния парк Лоанго описва шимпанзетата като "сформиращи се коалиции" с цел да надделеят над по-едрите си роднини - горилите.

Наблюдаваното насилие е шокиращо предвид факта, че същите маймуни са били виждани в парка през последните седем години при относително спокойна обстановка между тях.

„Отначало чухме само писъците на шимпанзета и си помислихме, че наблюдаваме типична среща между индивиди от съседни общности", разказва Лара Саутърн, водещ изследовател.

„После чухме ударите в гърдите, характерни за горилите, и разбрахме, че шимпанзетата са се натъкнали на тяхна група.“

Според съобщенията, близо 20 шимпанзета са обградили пет горили, когато сребърната горила се е нахвърлила върху женска шимпанзе и я е повалила. Десет шимпанзета са се нахвърлили върху нападателя като „многократно скачаха и го удряха, докато крещяха и лаеха“.

Много е вероятно тези инциденти да стават все по-чести, като се има предвид фактът, че проблемите с изменението на климата и доставките на храна все повече се влошават.

Тобиас Дешнер, приматолог от Института за еволюционна антропология на Макс Планк, заяви: „Възможно е споделянето на хранителни ресурси от шимпанзета, горили и горски слонове в Националния парк Loango да доведе до повишена конкуренция и понякога дори до смъртоносни атаки между двата вида човекоподобни маймуни."

Източник: LadBible

Снимки: Pixabay

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.