Сигнализирай!

Има риск децата отново да платят цената на ограниченията заради Covid-19

Gospodari.com
Gospodari.com
13.08.2021 г.
6
0

Със задаващата се нова вълна на коронавируса нарастват опасенията от затваряне на учебните заведения и преминаването на учениците в дистанционна форма на обучение.

Националната мрежа за децата, Българският хелзинкски комитет, Асоциацията "Родители" и Общността "Мостове" изпратиха писмо до председателя на Народното събрание и председателите на парламентарните групи, до министър-председателя, министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката.

Снимка: Kelly Sikkema/Unsplash

По данни на системата на Националния център за заразни и паразитни болести към 7 август 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в страната ни е 61,1, а процентът на положителните тестове на седмична база - 2,3 от всички извършени. Според критериите на Европейския център за контрол на заболяванията това поставя страната ни в оранжевата зона, а темпът на нарастване на броя случаи показва, че влошаването на епидемичната обстановка вече не е хипотетичен риск, а случващ се процес.

Нараства броят на новозаразените с коронавирус у нас

Уроците от осемнадесетте месеца, в които Европа живее в пандемия, показаха, че колкото по-навреме се вземат мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, толкова по-малки са и хуманитарните, и икономическите щети.

Заради липсата на устойчива проваксинална политика страната ни пропиля шанса да намали натиска на застигащата ни четвърта пандемична вълна. В момента отново сме изправени пред неизбежния избор кои сектори и социални групи да платят цената на предстоящите ограничения.

Има риск това отново да бъдат децата.

От самото начало на кризата в България се неглижират сигналите, че масовото и продължително изваждане на децата от обичайната им социална и обучителна среда ще има дълбоки и дълготрайни негативни ефекти както върху тях, така и върху цялото общество. В последните си препоръки от юли 2021 г. Европейският център за контрол на заболяванията отново акцентира, че решението за затваряне на училища за контрол на пандемията COVID-19 трябва да се използва само в краен случай. УНИЦЕФ и ЮНЕСКО излязоха с общо изявление, призоваващо правителствата да организират мерките си така, че училищата да са последната институция, която се затваря при налагане на ограничения, и първата, която започва да работи присъствено при отпускане на мерките, за да се избегне поколенческа катастрофа.

Припомняме, че голяма част от учениците в прогимназиален и гимназиален етап в страната ни са учили присъствено едва три месеца за целия период на пандемията, която вече обхвана една и половина учебна година! През това време в дълги периоди работеха всички услуги за възрастни, включително нощни заведения и казина.
Децата са една от уязвимите групи, чиито права бяха нарушени в най-голяма степен в контекста на тази пандемия. Ограниченията ги засегнаха непропорционално, необосновано и дискриминационно. Това се вижда ясно и от изследването на Института за изследвания в образованието по задание на Министерството на образованието и науката, който сочи срив в мотивацията, ангажираността и постиженията на учениците, дори без да отчита жестокия психологически натиск, на който бяха подложени.

Източник: Дневник

Снимки: Unsplash

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.