Сигнализирай!

В Иран издадоха много смъртни присъди след симулиране на съдебни процеси

Gospodari.com
Gospodari.com
18.01.2023 г.
28
0

В Иран издадоха много смъртни присъди след симулиране на съдебни процеси. Четирима млади мъже бяха екзекутирани във връзка с общонационалните протести, избухнали в Иран преди четири месеца, докато други 18 души бяха осъдени на смърт. Правозащитни организации заявиха, че са били осъдени след крайно несправедливи симулирани процеси.

Мохамад Мехди Карами, 22-годишен шампион по карате, е обесен на 7 януари, само 65 дни след ареста му.

Източници на BBC твърдят, че той е имал по-малко от 15 минути, за да се защити в съда.

Неговата история показва как властите в Иран използват показни процеси, за да всеят страх сред протестиращите, които настояват за свобода и край на религиозния режим.

Протестното движение започва след смъртта на Махса Амини в ареста. 22-годишната жена е задържана от моралната полиция през септември за предполагаемото "неправилно" носене на задължителната забрадка.

Властите отхвърлят протестите като "безредици" и започват яростни контрамерки. Най-малко 481 протестиращи са били убити от силите за сигурност според Iran Human Rights, базирана в Норвегия неправителствена организация.

Мохамад Мехди Карами

Карами е арестуван на 3-ти ноември във връзка с убийството на член на паравоенните сили Basij по време на протести в град Карадж, западно от Техеран.

По-късно той e обвинен в углавното престъпление „оскверняване на Земята“. На 30-ти ноември e изправен пред революционния съд в Карадж заедно с още 16 души, включително три деца, обвинени в съучастие в убийството.

Обвиняемите имат право на правно представителство, но в чувствителни случаи като този или в случаи на шпионаж не им е позволено да избират своите адвокати. Вместо това съдът назначава такъв от списък, одобрен от съдебната власт.

На журналисти и членове на семейството на обвиняемия също е забранено да присъстват. Единственият прозорец към случващото се в съда са силно редактирани кадри, публикувани от съдебната власт.

На 5 декември Карами е признат за виновен и осъден на смърт. Четирима от неговите съобвиняеми също са осъдени на смърт, докато децата и осем други получават дълги присъди в затвора.

Хиляди излязоха по улиците на Иран заради екзекуцията на участници в протестите

Иранско правосъдие

Сейед Мохамад Хосейни, 39-годишен детски треньор-доброволец, също е обесен на 7 януари, след като е изправен пред съда заедно с Карами за същото престъпление.

Хосейни, който е с биполярно разстройство, успява да получи независимо юридическо представителство, след като Върховният съд потвърждава смъртната му присъда.

Адвокатът Али Шарифзаде Ардакани успява да го посети в затвора през декември и по-късно пише в Туитър за това.

„Той плака по време на посещението. Говореше за изтезания, че е бит с белезници и завързани очи, че е ритан в главата като губи и съзнание“, пише г-н Ардакани.

„Той е човек, чиито самопризнания са получени с мъчения и нямат правна валидност.“

Г-н Ардакани подава документи за обжалване на решението на Върховния съд. В последствие му е казано да се върне в съда на 7 януари. Но докато пътува натам, той разбира, че Хосейни е обесен.

Организации за правата на човека осъждат съдебната система на Иран, че разчита на "принудителни самопризнания".

Източник на BBC Persian, разкрива че назначените от държавата адвокати на практика действат като "следователи" по време на съдебните процеси, натрупвайки улики срещу обвиняемите, вместо да ги защитават.

Доклади за правата на човека в Иран съобщават, че най-малко 109 протестиращи са изложени на риск от екзекуция. Те са осъдени на смърт или са обвинени в углавни престъпления. Установена е възрастта на 60 от протестиращите, като средната е 27 г., а трима души са под 18 години.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.