Сигнализирай!

Откриха мъртъв руски генерал, уволнен от Путин

Gospodari.com
Gospodari.com
13.02.2023 г.
23
0

Откриха мъртъв руски генерал, уволнен от Путин, пише Daily Mail.

Владимир Макаров е бил заместник-ръководител на Главното управление за борба с екстремизма, което отговаря и за борбата с тероризма. Открит е застрелян в понеделник сутринта. Според съобщенията става дума за самоубийство.

Твърди се, че Макаров е ръководил издирването на опоненти на руския президент Путин, както и на журналисти, смятани за враждебно настроени към Кремъл. Макаров е действал и срещу младежи, протестирали срещу Путин.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1625153617513615369

Руският президент е издал указ за уволнението на генерал Макаров през януари. Мотивите за освобождаването остават неясни, посочва изданието.

Съпругата на Макаров е била заедно със съпруга си в селската къща в село Голиково край Москва. В 7 часа сутринта чула изстрел.

Семейството на загиналия генерал се разпитва от руския Следствен комитет, съобщава московският всекидневник "Московский комсомолец". Изданието посочва, че в къщата се е съхранявало огнестрелно оръжие. Според роднините му, той: "не е знаел какво да прави", след като е бил уволнен. Каналът VChK-OGPU Telegram цитира източник, според когото Макаров е изпаднал в "дълбока депресия" след отстраняването му.

Самоубийство е основната версия на Москва за смъртта на шефа на “Лукойл”

Това не е първата смърт на бивш високопоставен руски гражданин.

От началото на 2022 г. десетки руски бизнесмени бяха открити мъртви при неизяснени обстоятелства. От 24 до 26 декември имаше поредица от четири мистериозни смъртни случая.

На 26 декември Павел Антонов, най-богатият депутат от руската Дума и критик на Путин, загина в Индия, падайки от прозорец на хотел.

Спътникът му Владимир Биденов беше намерен мъртъв в същия хотел четири дни по-рано.

69-годишният бивш началник на руските сухопътни сили Алексей Маслов почина в болница на 25 декември.

Александър Бузаков, ръководител на руските "адмиралтейски корабостроителници" в продължение на десетилетие, почина на 24 декември.

През юли пенсионираният генерал-майор от Федералната служба за сигурност на Руската федерация Евгений Лобачов бе открит мъртъв в Москва. Смъртта му също бе определена като самоубийство.

Сред загиналите са редактор на популярно руско пропагандно списание, вицепрезидент на „Газпромбанк“ и високопоставен служител на „Газпром“. Един мъж изгоря жив, след като заспа със запалена цигара в Москва, друг падна от балкон, а трети падна по стълби.

Подозрителни смъртни случаи на видни руснаци има и извън Русия. През април Сергей Протосеня, бивш заместник-председател на Novatek, беше намерен обесен на парапет. Съпругата и дъщеря му са намерени убити с прободни рани.

Бизнесменът Михаил Уотфорд бе намерен мъртъв в дома си в Англия. Владимир Биденов пък почина във Франция, след като си удари главата в парапет.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.