Сигнализирай!

Мъжете замърсяват въздуха повече от жените, сочи проучване

Gospodari.com
Gospodari.com
22.07.2021 г.
36
0

Мъжете замърсяват въздуха повече от жените, сочи проучване на шведски анализатори от Ecoloop, цитирано от The Guardian.

Стоките, които мъжете купуват, отделят 16% повече емисии, отколкото тези, които избират жените. Най-голямата разлика е в разходите на мъжете за бензин и дизел за автомобилите им. Все още обаче проблемът с тях не е достатъчно изследван. Но учените са категорични, че той трябва да се има предвид при обсъждането на мерките за преодоляване на климатичната криза.

За проучването

Анализът сравнява самотни мъже и жени в Швеция. Той установява, че храната причинява повече от половината от всички емисии както за мъже, така и за жени. Учените съобщават, че замяната на месо и млечни продукти с растителни храни и пътуването с влак вместо със самолет или автомобил би намалило емисиите на хората с 40%.

Разликите между мъжете и жените

„Смятаме, че е важно да се вземе предвид разликата между мъжете и жените при изготвянето на екополитики“, казва Аника Карлсон Каняма от изследователската компания Ecoloop в Швеция, която ръководи проучването.

„Начинът, по който харчат, е много стереотипен - жените харчат повече пари за декорация на дома, здраве и дрехи, а мъжете харчат повече пари за гориво за коли, хранене навън, алкохол и тютюн.“

Мъжете замърсяват въздуха повече от жените, сочи проучване

Изследването e публикувано в Journal for Industrial Ecology. To не включва разходите за гориво за служебни автомобили като таксита или микробуси за превоз на пътници. Предишни изследвания установяват, че в семейства с една кола мъжете я използват по-често, за да ходят на работа, докато жените предпочитат обществения транспорт.

Други фактори за отделяне на повече вредни емисии

Празниците представляват около една трета от емисиите както за мъжете, така и за жените. „Това е много повече, отколкото очаквах“, каза Карлсон Каняма.

Промените в диетата с цел намаляване на личните емисии са добра идея, тъй като не изискват допълнителни разходи. „Това са съществени промени, но поне не е необходимо да си намерите друга работа или да вземете пари назаем от банката“, казва тя. „Просто използваш парите, които имаш, и си купуваш нещо друго. “

По-стари проучвания по темата

Проучване през 2017 г. установи, че хората, които имат по-малко деца, не изпозлват ежедневно личния си автомобил и пътуват с влак вместо със самолет, отделят по-малко вредни емисии.

Проучванията през 2010 и 2012 г. показват, че мъжете харчат повече за енергия и ядат повече месо, отколкото жените. А това са големи източници на вредни емисии.

Мъжете замърсяват въздуха повече от жените, сочи проучване
Зелената сделка на ЕС беше критикувана миналата седмица, че не включва връзката между пола и околната среда

„Климатичната криза е едно от ключовите предизвикателства на нашето време“, заяви Леоноре Гевеслер, министър на климата в Австрия. „По-голямата част от хората, засегнати от енергийния недостиг, са жени. Следователно е от решаващо значение да се вземат предвид разликите между половете, ако искаме да разработим решения, които да работят за всички".

„Европейските политики за зелена сделка в най-добрия случай са слепи за пола. В най-лошия случай те разширяват неравенствата между половете“, каза Надеж Лхарайг от Европейското бюро за околната среда.

Данните за разходите в анализа са от 2012 г., последната налична година с такова проучване. Карлсон Каняма заяви, че е малко вероятно статистиката за вредните емисии да се е променила 9 години по-късно.

Мъжете замърсяват въздуха повече от жените, сочи проучване

Източник: The Guardian

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.