Сигнализирай!

Българи събраха 550 000 лева за генератори за Украйна (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
08.12.2022 г.
25
0

Българи събраха 550 000 лева за генератори за Украйна.

Дарителската кампания бе организирана от издателя и бивш депутат на "Демократична България" Манол Пейков. Тя е започнала на 26 ноемрви и е приключила на 7 декември, което означава, че са дарявани по 43 лева на минута.

Украйна посреща тежка зима: “Искат да ни убият”

„Това е абсолютно невероятно и голям комплимент за българите и е най-важното послание, че се ражда гражданско общество. А гражданското общество е това, което прави една държава смислена. Дарителството е симптом за гражданско общество и е може би най-вълнуващото събитие в живота ми“, каза Пейков в студиото на „Сега“.

https://www.youtube.com/watch?v=wxivf8xLzt0
Продажба на генератори

"Генераторите ще осигурят топлина и светлина на болници и училища в Киев, Чернивци, Нетишин, Херсон и Болград“, уточни издателят. Той изрази разочарование, че българското Министерство на отбраната е предпочело да продава генератори, като го нарече „цинизъм“.

„Тъжно е, че българското Министерство на отбраната не действа адекватно на ситуацията“, коментира още издателят.

Оръжие за Украйна

Той припомни и че въпреки решението на българския парламент да изпрати оръжие в Украйна, това още не е направено.

Изпращаме оръжие на Украйна наведнъж с 9 огромни Боинг С-17 „Глоубмастър“

От началото на войната в Украйна Манол Пейков е организирал десетина кампании за лекарства, дрехи, храни. Но от март до ноември кампаниите му са събрали общо около 270 000 лв. или двойно по-малко, отколкото инициативата за купуване на генератори.

iStock

Събраните пари стигат за над 110 генератора, като някои хора са дарили такива в рамките на кампанията. Първата партида се очаква да тръгне за Украйна на 12 декември.

Управителят на издателство "Жанет 45" е отговорен и за кампании за пребиваване на украинци в Пловдив, а също и за издръжка на тараклийски студенти в България. По думите му, градът е дал пример за адекватно поведение към бежанците от войната.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.