Сигнализирай!

Блокадата на АМ "Тракия" и АМ "Струма" продължава и днес (видео)

Gospodari.com
Gospodari.com
03.10.2023 г.
31
0

Блокадата на АМ "Тракия" и АМ "Струма" продължава и днес, става ясно от репортаж на bTV.

Очаква се представители на протестиращите миньори и енергитици да се срещнат днес с лидерите на партиите в Народното събрание.

"Днес среща ще има. Ние приехме тази покана, но при определени условия. Вчера от заявената ни позиция от шест искания едно от условията беше срещата да бъде проведена с представители на протестиращите и парламентарно представените партии в Народното събрание. Ако не бъдат всички парламентарни групи разговори няма да има.", каза Бисер Бинев от от КТ "Подкрепа".

протестиращи на АМ "Струма". Снимка: Елица Иванова/БТА

Властта и протестиращите се срещат в Народното събрание

Блокадите на магистралите "Тракия" и "Струма" остават, докато срещата продължава. Вчера демонстрантите успяха да блокират движението и прекараха нощта на пътя.

В същото време представители на КТ "Подкрепа" при АМ "Струма" заявиха, че няма да се срещнат с министър-председателя Денков.

"Ние на среща с премиера Денков няма да ходим. Още вчера той ни покани на среща някъде на някакъв етаж на административна сграда. Ще отидем на срещата в парламента. Да кажем на хората защо сме тук, защото продължава да бленува в общественото пространство, че някакви хора правят някакви глупости. Проблемът е това, че само след две години България може да се върне в годините на комунизма.", каза председателят на стачния комитет на КТ "Подкрепа" Марио Нинов.

Коментарът на "Господарите"

Протестиращите продължават да отказват среща с Денков, въпреки че той на няколко пъти ги покани на разговор за конкретните стъпки на енергийния преход във въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Не се чуват коментари и относно влошаващото се състояние на въздуха в населените райони около ТЕЦ-овете и мините. През март т.г. местни протестираха именно срещу работата на остаряващите съоръжения и лошото качество на живот около тях.

Бобов дол потъва в прах и сажди (видео)

Черен дим и миризма на сяра. Какво гори ТЕЦ “Бобов дол”

В същото време темата за крещящата нужда от модернизация в сектора също се избягва.

ТЕЦ „Брикел” продължава да работи без да изпълнява екологичните изисквания

ТЕЦ “Марица Изток 2″е в топ 10 на най-големите замърсители в Европа

Всички тези проблеми трябва да бъдат адресирани, а решението им изисква изключително много средства. Повечето от парите ще бъдат отпуснати от Европейския съюз именно по Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони, срещу които хората в сектора протестират.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.