Сигнализирай!

20% от смъртните случаи от Covid-19 се свързват с дефект в имунната система, сочи проучване

Gospodari.com
Gospodari.com
21.08.2021 г.
10
0

Проучване, публикувано от списание Science свързва 20% от смъртните случаи от Covid-19 с дефект в имунната система, предава Дневник.

Според него имунната система на част от пациентите, заразили се с COVID-19, е създала протеини, които вместо да ги пазят, са влошили ефектите.

С анализ на данни от над 3500 пациенти в критично състояние проучванията сочат, че близо 14% от пациентите в тежко състояние са имали подобен проблем.

Според изследователите той се задълбочава с възрастта. При 6% засегнати над 80-годишна възраст достига едва 1% при хората над 70, много по-малък е при хората под тази възраст.

Тежки случаи на Covid-19 сред ваксинираните има предимно при възрастните и хронично болните, съобщава Израел

Същевременно пациенти с имунологични заболявания също могат да са засегнати от този проблем с антителата, отбелязва за "Ел паис" имунологът Карлос Родригес-Гайего от Университетската болница на Гран Канария и съавтор на изследването. "Логично е да се мисли, че ваксината защитава и хората, които имат тези антитела. Тези нови данни би трябвало да се използват, за да се подберат добре рисковите групи, които биха могли да имат полза от трета доза ваксина." Според него обаче има и възможности за лечение.

Испанският вестник отбелязва, че това е важно, защото допълва представата защо състоянието на определени пациенти се влошава. В началото на пандемията никой не знаеше какви са рисковите фактори при болестта; след това се увеличиха данните за връзката между протичането на заболяването и генетични дефекти или проблеми с антителата и начина, по който работи имунната система.

Източник: Дневник

Видео: The Telegraph

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.