Сигнализирай!

До 2000 лв. за непозволено ползване на пиратки в София

Gospodari.com
Gospodari.com
29.12.2022 г.
40
0

Глоба между 500 и 2000 лв. грози всеки жител или гост на столицата, който използва пиратки в новогодишната нощ без разрешение от Столичната община (СО). От местния парламент уточняват, че санкцията за фирмите е по-висока - между 3000 и 10 000 лв.

Лекар: Пострадалите от пиратки обикновено са мъже от 30 до 45-50 години (видео)

Фойерверки, пиратки, бомбички и всякакви пиротехнически средства от категория F2 и F3 (съответно - ниска и средна опасност и ниво на шум), могат да се използват само на Нова година, след разрешение от районната община. Има ограничения и за време - до 2 часа сутринта на 1 януари. Изцяло се забранява използването на пиротехнически изделия в междублоковите пространства, в близост до болници, църкви, училища и детски градини на територията на общината.

Край на масовите гърмежи от фойерверки и пиратки в София

Ограниченията бяха въведени през март с промени в Наредбата на обществения ред на СО. След като 17 хиляди софиянци поискаха с петиция от Столичния общински съвет ограничаване на използването на пиротехнически средства. Причината е, че безконтролното използване на пиратки се отразява зле на малките деца, хората с увреждания и животните. 

15 души са пострадали от пиратки и препиване в новогодишната нощ

В София има над 5 хиляди деца с аутизъм, хиляди хора със здравословни проблеми, бебета и малки деца, домашни любимци и бездомни животни. Всички те страдат от безразборната употреба на пиротехнически средства, oтбелязва "Медиапул". Фойерверките водят и до отделянето на много високи стойности вредни газове. Освен това замърсяват водата и почвата.

На новогодишния спектакъл "Сцена под звездите" на площад "Княз Александър I", съорганизиран от Столичната община, няма да има фойерверки.

Изборът на редактора
Коментирай

За да коментираш, трябва да влезеш
в профила си или да се регистрираш!

Вход / Регистрация
Реклама

Още от Новини

Реклама

Трябва да влезеш в профила си, за да използваш тази функционалност.